Een hond wordt vaak gezien als een sociale katalysator – je ontmoet andere baasjes, maakt een praatje tijdens het uitlaten en bouwt een netwerk op. Maar dit beeld klopt niet altijd. Want wat als jouw hond helemaal niet goed alleen kan zijn?
Voor wie het herkent: if you know, you know. Een hond met verlatingsangst kan het tegenovergestelde effect hebben en zorgen voor een sociaal isolement. Je durft nauwelijks de deur uit, laat staan spontaan op bezoek bij vrienden of een middagje winkelen. Het vooruitzicht om je hond weer alleen te moeten laten, bezorgt je buikpijn. Je voelt je schuldig naar je hond én misschien ook naar je buren, vanwege het blaffen of huilen. Ondertussen zit jijzelf met een knoop in je maag.
Maar wat is verlatingsangst precies?
Bij verlatingsangst spreken we van honden die niet alleen thuis kunnen zijn – niet voor een uurtje, en zeker niet voor een langere periode. Het kan zich uiten in:
Voor honden met verlatingsangst is alleen zijn geen ‘tijd om even lekker te slapen’, maar een regelrechte panieksituatie. En dat vraagt om onze aandacht én ons begrip.
Om dat goed te begrijpen, moeten we even naar het instinct van de hond kijken. Honden zijn van nature roedeldieren. Samen zijn is overleven. Alleen zijn staat in de natuur gelijk aan kwetsbaarheid, of zelfs gevaar. Het idee dat een hond je graag volgt is dus heel logisch – dat doet hij niet om je te plagen, maar omdat het in zijn aard zit.
Toch is het belangrijk dat een hond leert dat alleen zijn veilig is. Dat moet hij niet zomaar kunnen – dat moet hij leren. En dat leerproces begint bij wat er gebeurt wanneer jij wél thuis bent.
Een belangrijke eerste vraag is: kan jouw hond al alleen zijn wanneer jij thuis bent?
Oftewel: kan jouw hond in zijn mand blijven liggen terwijl jij boven de was doet, of volgt hij je overal als een schaduw? Veel baasjes herkennen dit: hun hond is letterlijk geen meter bij ze vandaan te krijgen.
Als een hond moeite heeft met alleen zijn terwijl je in huis bent, hoe kun je dan verwachten dat hij rustig blijft wanneer er niemand meer thuis is?
De eerste stap in het aanpakken van verlatingsangst is inzicht krijgen in jullie dynamiek. Let de komende tijd eens goed op:
Door je bewust te worden van hoe jullie omgaan met afstand en nabijheid in huis, zet je de eerste stap richting verandering.
In een volgende blog neem ik je mee in concrete oefeningen die kunnen helpen bij het opbouwen van meer rust en vertrouwen bij het alleen zijn. Maar voor nu is dit zaadje geplant: verlatingsangst begint niet bij het moment van vertrek, maar bij de relatie die je opbouwt terwijl je wél thuis bent.
Je leest in deze blog hoe het geven van vrijheid aan je hond, kan leiden tot o.a. trekken en uitvallen aan de lijn. Hoe kun je dat ombuigen?
Weet jij zeker dat je de signalen van je hond goed leest?
Hondentraining en hondenpsychologie lijken op elkaar, maar verschillen wezenlijk. Wat is nou toch het verschil?