wanneer je met andere ogen naar het gedrag van je hond gaat kijken

Snuffelen: hoe het kan bijdraagt aan trekken en uitvallen aan de lijn

Ik snap het als je deze titel even twee keer moest lezen. Want... snuffelen en trekken? Wat hebben die nou met elkaar te maken? Op het eerste gezicht lijken het totaal verschillende dingen. En eerlijk is eerlijk: dat dacht ik zelf ook, vóór ik mijn opleiding begon.

Ik geloofde heilig dat de wandeling er vooral voor mijn hond was. Zij mocht snuffelen zo veel, zo vaak en zo lang als ze wilde. En als jouw hond helemaal geen gedragsproblemen vertoont en je bent oké met de situatie, dan zeg ik ook: vooral blijven doen!

Maar… heb jij een hond die geregeld uitvalt aan de lijn? Of jou bijna een hernia bezorgt met al dat getrek? Lees dan vooral even verder.

In het hondenbrein werkt het nét even anders dan wij mensen vaak denken. Honden leven van nature in een roedel. In elke roedel is er één leider. Die zorgt voor richting, veiligheid en geborgenheid. Tijdens een wandeling — in die grote, spannende buitenwereld — komen jij en je hond andere mensen en honden tegen. Nieuwe geuren, nieuwe indrukken, misschien zelfs gevaar. En wie zorgt er dan voor orde en overzicht?

Precies. De roedelleider.

Maar als jij als eigenaar van je hond die rol niet duidelijk op je neemt, dan zal je hond die taak overnemen. En dat kan er zo uitzien: trekken aan de lijn, blaffen, uitvallen, hyperalert gedrag. Allemaal signalen van een hond die probeert de leiding te nemen, simpelweg omdat niemand anders het doet. En eigenlijk past de rol van leider hem helemaal niet.

Even terug naar het begin van de wandeling. Wie bepaalt het tempo? Wie beslist wanneer er gesnuffeld wordt, of met wie er gespeeld wordt? Als jouw hond voorop loopt, bij elk grassprietje stil mag staan, en met elke tegenligger contact mag maken... wie is dan de leider?

Begrijp me niet verkeerd — dit betekent níet dat je hond nergens meer mag snuffelen of nooit meer mag spelen. Absoluut niet! Snuffelen is fantastisch voor een hond. Het ontspant, stimuleert en maakt gelukkig.

Maar: het gaat om balans. Jij bepaalt wanneer er gesnuffeld wordt. Jij geeft het startsein. Niet je hond. Dáár zit het verschil.

Dus: wil je verandering in het gedrag aan de lijn? Kijk dan niet alleen naar het trekken of uitvallen zelf, maar naar het hele plaatje. Door kleine dingen te veranderen — zoals bewust kiezen wanneer je hond mag snuffelen — neem jij de leiding. En dat geeft je hond rust, duidelijkheid en vertrouwen.

Want leiderschap betekent niet streng zijn. Het betekent helder zijn. Ga jij deze tip toepassen in de wandelingen met je hond? Ga er voor! In het begin zal je de tijd en moeite moeten investeren en trainen met je hond. Maar als jij kalm en assertief je hond hierdoorheen begeleidt, zal hij al snel voelen dat hij veilig is bij jou. Hierdoor zal hij je met liefde volgen en met jou willen samenwerken!