Je hond communiceert de hele dag door met je. Maar… begrijp jij wat hij zegt? Herken je zijn signalen echt, of ga je ervan uit dat het ‘er gewoon bij hoort’? Laten we eens samen kijken naar een situatie die je misschien wel herkent.
Het is dinsdagochtend, tien uur. Je hond ligt al een tijdje wat onrustig naar buiten te staren. Jij weet wat er speelt – en hij ook. De postbode komt eraan. Vijf minuten later is het zover: je hond springt half op de bank, half op de vensterbank en begint enthousiast te blaffen. Hij kwispelt, de postbode zwaait vriendelijk en loopt weer door. De rust keert terug. Je hond zakt weer in zijn mand en jij kijkt geamuseerd op van je tijdschrift. Schattig toch?
Maar dan…
Er komt visite. En ineens is het blaffen niet zomaar over. Je hond blijft aanhouden, springt op, hapt vrolijk in handen en laat zich niet zomaar wegsturen. Hij is druk. Heel blij, denk je misschien. Maar is dat wel zo?
Het zou zomaar kunnen dat jouw hond onbewust de rol van ‘roedelleider’ op zich heeft genomen. Wanneer de postbode langskomt, ziet hij die als een mogelijke indringer. En het werkt: met blaffen jaagt hij hem telkens weer weg. Missie geslaagd, denkt je hond. De boel is weer veilig.
Maar dan komt er bezoek. Je hond raakt opgewonden, gespannen. Want waar is de leider die vertelt dat alles goed is? Dat hij niets hoeft te regelen? Die duidelijkheid ontbreekt. En dus neemt hij die taak zelf weer op zich. Vol adrenaline gaat hij in de actiestand. Hij springt, hapt, likt en lijkt door het dolle heen. Maar dat is geen pure blijheid — het is onrust.
En jij? Jij zit met een kop koffie en een ongemakkelijk gevoel. Want hoewel het er schattig uitziet, voelt het ergens niet helemaal goed. Toch?
Had je het anders aangepakt als je dit eerder wist?
Elke hond is anders. Misschien heb jij het geluk dat jouw hond kalm blijft en juist geniet van extra aandacht. Maar veel honden raken wél overprikkeld en voelen zich verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt. Juist die honden hebben jou nodig. Iemand die de leiding neemt, grenzen stelt en voor veiligheid en rust zorgt.
Wil jij ook leren hoe je met de juiste informatie kunt handelen? Hoe je echt kunt luisteren naar wat je hond je vertelt? Ik help je graag op weg!
Je leest in deze blog hoe het geven van vrijheid aan je hond, kan leiden tot o.a. trekken en uitvallen aan de lijn. Hoe kun je dat ombuigen?
Hondentraining en hondenpsychologie lijken op elkaar, maar verschillen wezenlijk. Wat is nou toch het verschil?
Waarom ik er voor kies om net zo veel van je hond te houden als van een kind, maar hem niet zo te behandelen.